AALTO CAMPUS
Espoo FI

Type Open competition, 2. phase, 2nd prize 2013
Team ERA Architects and Büro Happold
Role Responsible for urban planning and landscape design
Client Aalto University
Size 115.000 m2
Project Start 2012
Status Completed

fb-circle

We have created new main square connecting the metro station, the new ARTS Building, and the former main building and library.

 

In contrast to the volume of the new building, a rather wide, free-flowing green area has been created north of the new building, infusing new addi­tional importance to the old campus idea. The seemingly compact new building is divided by several inner courtyards and gardens. Outdoor spaces around the building are extended into the building in interesting ways by covered walkways and galleries at ground and basement level, as well as terraces and balconies in the upper floors.

The designs of the out­door and indoor spaces have been richly integrated to create a network of movement throughout the whole area and balconies in the upper floors.

The new main square becomes the heart of the campus, and together with Keilaniemi and Tapiola it shapes a dynamic learning community, where science and art meets business and technology.

alto-campus_1400x1167