MASU WINS THE KUMPULAN CAMPUS COMPETITION

We are proud that our proposal for the transformation of Kumpula Campus was awarded 1st prize. Instead of separating the different functions of our city, the transformation of Kumpula Campus is a study of how we can weave them together and establish a lively neighborhood, where the boundaries between learning, research, living, and working have disappeared.

The competition area is located between the existing Kumpula Campus, the iconic Arabia factory area and the cultural landscape of Vallila park. The complex site offers a unique setting as well as a set of challenges regarding accessibility, noise, sensitive cultural heritage and a wish to build dense. Today the campus is almost hidden away. With height differences up to 10 meters, you barely notice the buildings on top of the forested hill. The area is characterized by the noisy main road on one side and the sensitive Vallila park on the other side, with a set of distinctive rock formations and lush old maples towards the park.

Our proposal ‘Kaupungin porteilla, tiedon portailla’, which translated means ‘City gates, stairs of knowledge’, was created together with Schauman Nordgren Architects and Schauman Architects. We have worked together on several projects, among them our winning proposal for the Tullikamari Square in Tampere.

The buildings follow the sloping landscape
A change in facade material underlines the topography
The housing blocks along the road shields the urban spaces behind
Active ground floor creates a lively urban atmosphere

Preserving the existing and adding new qualities

Our proposal offers a sensitive approach to preserve the existing conditions. The future buildings will follow the terrain rather than changing it, and the new buildings will add new urban qualities as well as establish a stronger connection to the surrounding cityscape. The first step was to locate the most valuable areas of the plot. These are kept free of buildings and the connection to the Vallila valley park is strengthened. The sloping terrain sets high demands for creating accessibility through a new set ofstairs and ramps, but by working with and not against these conditions,

a distinctive neighborhood is created, with the new plateaus creating a set of small intimate spaces in the passage from street to campus. Staggered housing blocks, characterized by brick, will form a lively new border towards the Kustaa Vaasa road. The avenue character of Vallila and Hermanni will be continued with active facades towards the streetscape. In addition, the blocks will act as a noise-barrier while creating a pleasant environment in the courtyards and towards the existing campus.

Creating a lively neighborhood

As you access the neighborhood from the road and walk up the stairs, the neighborhood opens up and lower wooden buildings are spread out between the housing blocks and the old campus, to create the best possible framework for synergy between students, researchers, residents, and start-up environment.The ground floors of the buildings contain

extrovert functions such as co-working spaces, offices, start-up garages, cafés, and shops. The aim is to establish a lively urban environment with activity throughout the day. the new neighborhood should be a vibrant urban environment, that encourages casual interactions between students, researches, residents, and visitors.

fb-circle